Van december 2019 t/m februari 2020 heb ik stage gelopen bij Het Parool en zo’n zeventig artikelen geschreven. Een eigen selectie, gesorteerd naar aard van het artikel, vindt u hier.
Achtergrond
- Studenten Spinozacampus na dodelijke schietpartij: ‘Het blijft Amsterdam’ (28 januari 2020). Na een dodelijke schietpartij tegenover de beruchte Spinozacampus in Amsterdam, waar meerdere incidenten hebben plaatsgevonden en waar studenten wonen, tekende ik de couleur locale op. Overigens bleek het slachtoffer per ongeluk te zijn doodgeschoten bij de opname van een videoclip.
- De weg naar gemengde scholen is moeizaam: ‘Wie afwijkt, valt erbuiten’ (18 januari 2020). Het Amsterdamse onderwijs raakt sterker gesegregeerd. En dan kan het zwaar zijn als je het enige kind van kleur bent in een klas, of juist het enige witte kind.
- Buurthuizen in de knel: vrijwilligers kunnen niet alles doen (14 januari 2020). De Amsterdamse buurthuizen hebben het zwaar en moeten bezuinigen op hun personeel. Sommige buurthuizen kiezen ervoor om te sluiten. De gemeentelijke subsidie viel tegen, maar het is nog altijd onbekend waarom.
- Wanneer is een school te klein om open te blijven? (11 februari 2020). In schooljaar 2019-2020 zijn vier Amsterdamse scholen al opgeheven omdat ze te klein waren, maar hoe werkt dat precies?
- Een pedofiel uitnodigen voor een gastcollege, kan dat? (14 februari 2020). Ophef ontstond nadat op tv te zien was dat een pedofiel de Universiteit van Amsterdam bezocht voor een gastcollege. Aanleiding voor een breder debat: wat mag er wel en niet op de universiteit?
- Wapenbezit en geweld op scholen: ‘Alleen straffen helpt niet’ (4 maart 2020). Zo’n zes weken heb ik onderzoek gedaan naar het fenomeen dat jonge jongens en meisjes messen bij zich dragen. Dit achtergrondverhaal kwam eruit.
Reportage
- Campagne tegen geweld in Zuidoost: ‘Het is niet sexy om met wapens te lopen’ (13 december 2019). Stadsdeel Zuidoost lanceerde na een reeks gewelddadige incidenten met wapengeweld de campagne Amsterdam ontwapent. Ik ging langs bij de aftrap daarvan.
- KOZP viert eerste lustrum: ‘Ik zie hier vanavond het nieuwe Nederland’ (6 december 2019). Ik ging langs bij de viering van het eerste lustrum van actiegroep Kick Out Zwarte Piet, waar ze ook hun agenda voor 2020 aankondigden.
- Nieuwe snelnachtbus N86 rijdt van Leidseplein naar Zuidoost (23 december 2019). Nooit eerder in de Amsterdamse geschiedenis kon je met het ov zo snel van de stad naar Zuidoost komen, als met nieuwe nachtlijn N86. Ik ging met de allereerste rit mee voor de nieuwskrant, en voor PS van de Week (15 februari 2020, met Sara Luijters) nog eens, de héle nacht door!
- Zonnebankverbod? Betutteling vindt de branche: ‘Neem er lekker een wijntje en sigaretje bij’ (4 februari 2020). Eens in de zoveel tijd komt de roep weer op om de zonnebanken te verbieden, zeggen zonnebankhouders. Het laat hun koud (en de clientèle warm).
- Het Rijks in rust: genieten zonder al die prikkels (14 januari 2020). Het Rijksmuseum organiseert speciale prikkelarme avonden voor Amsterdammers die doorgaans het museum niet konden bezoeken. Ik ging langs bij de eerste prikkelarme avond.
Interviews
- ‘We zijn pas van het probleem af als we overgaan tot verplichte vaccinatie’ (18 februari 2020). Kinderopvang Berend Botje in Noord-Holland laat al langer ongevaccineerde kinderen niet toe op hun locaties – iets dat de Tweede Kamer pas in februari tot wet maakte.
Portretten
- Jongeren met de bus naar klimaattop: ‘Rutte doet niets’ (4 december 2019). Een groep van 25 jongeren vertrok in de winter om 5.30 ’s ochtends per bus naar de klimaattop in Madrid, bij wijze van protest. Ik sprak hen voor vertrek op station Sloterdijk.
- Een vrouwenquotum: dit is wat topvrouwen er zelf van vinden (3 december 2019, met Jaike Reitsema). Toen de Tweede Kamer het vrouwenquotum voor beursgenoteerde bedrijven invoerde, vroegen wij vier topvrouwen wat zij ervan vonden.
- Ten slotte: Elzelinde van ’t Hof (1966-2019): ‘communicatietycoon’ van de gemeente (29 januari 2020). Elzelinde van ’t Hof was lokaal wereldberoemd en de gangmaker van de gemeente Amsterdam. Hoewel ik haar niet kende, was ik vereerd om dit in memoriam op te tekenen.
Nieuwsbericht
- Voormalige bioscoop Cinetol wordt broedplaats (8 januari 2020). Het rijksmonument in Amsterdam Zuid, dat voorheen een tempel van de theosofen was, moet een thuishaven voor kunstenaars worden. Lange tijd verkeerde de buurt in onzekerheid over de toekomst ervan.
- 1956, 1999, 2020: het lerarentekort is een terugkerend probleem (10 februari 2020). Terwijl we misschien denken dat het huidige lerarentekort ongekend is, blijkt het een terugkerend probleem, zo presenteert het CBS.
- Extinction Rebellion valt voor dood neer bij de Stopera tijdens luchtalarm (3 februari 2020). Ik tekende een nieuwsbericht op na dit die-in protest van actiegroep Extinction Rebellion.
Rechtbank
- Taxichauffeur die vrouw overreed zegt te hebben gehandeld uit noodweer: ‘Ik was echt bang’ (23 december 2019). Een taxichauffeur die in 2016 een vrouw overreed op de Rozengracht na een ruzie stond terecht, en ik deed verslag van de bizarre zaak.
- Zaak mishandeling uitgesteld door misser OM (5 februari 2020). De secretaresse van een bekende advocaat is mishandeld, en de inhoudelijke behandeling van de zaak is uitgesteld doordat de verkeerde expert is aangeschreven.
Kunst en Media
- Museumgidsen zitten niet te wachten op vast contract (30 januari 2020, met Emma Sprangers). Veel Amsterdamse musea moesten noodgedwongen hun rondleiders in vaste dienst nemen, maar zowel museum als rondleider zaten daar niet op te wachten.
- Onbetaalde rekeningen blijven liggen bij doorstart fotobeurs Unseen (12 februari 2020). Toen fotobeurs Unseen failliet ging, bleven veel kunstenaars, leveranciers en personeel achter met onbetaalde rekeningen. Aan mij deden ze hun verhaal.
- Bij Restaurant Misverstand werkten mensen met dementie (29 februari 2020, met Juliët Boogaard). In SBS-programma Restaurant Misverstand bedienen jonge mensen met dementie. Wij spraken hen en zagen hoe ze opbloeiden. Het tv-programma moest in mei worden uitgezonden, maar is uitgesteld wegens de coronacrisis.
Alle artikelen die ik ooit voor Het Parool heb geschreven (en digitaal zijn (door)geplaatst), zijn hier te vinden.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.[paytium name=”Eenmalige donatie Tahrim Ramdjan” description=”Eenmalige donatie Tahrim Ramdjan”] [paytium_dropdown label=”Ik doneer” options=”1,50/5/10/25/100/250″ options_are_amounts=”true” /] [paytium_total label=”Mijn gekozen donatie” /] [/paytium]