Artikelen

PS Het Parool: Leerlingen over de geschrapte eindexamens: ‘Het voelt als vakantie’

Eigen beeld

Donderdag mag officieel de vlag met schooltas in top. Hoe is het de leerlingen vergaan die we twee maanden geleden spraken over het niet doorgaan van de centrale examens?

Charlotte van Eeden (18) uit Centrum deed eindexamen vwo op het Gerrit van der Veen College

Toen: “Ik ben in shock. Ik ga niet meer aan school werken in elk geval. Het is absurd dat ik voor de rest van mijn leven behoor tot de generatie die geen eindexamen heeft gedaan.”

Nu: “Nou, het voelt inmiddels wel alsof ik al twee maanden zomervakantie heb. Vorige week dacht ik nog: ik zou het zó vervelend vinden als ik nu hard had moeten leren. Ik ben veel gitaar aan het spelen. Van de zomer ga ik ook nog een extra online programma doen, bij een muziekstudio in Amerika.”

Toen: “Ik ben opgelucht. Ik krijg het diploma eigenlijk gewoon in m’n schoot geworpen.”

Nu: “Ik heb nog één toets herkanst. Het voelde op school wel als de apocalyps: we waren met maar vijf mensen in een groot lokaal, ieder met een pompje handreiniger. Ik sta nu alleen nog een onvoldoende voor wiskunde, maar die ga ik niet meer verbeteren. Dus: ik ben geslaagd!”

Toen: “Ik ben er niet bang voor dat mijn diploma minder waard wordt: ik wil conservatorium doen.”

Nu: “Ik ben toegelaten tot het conservatorium in Groningen, maar ook tot de vooropleiding in Amsterdam. Ik blijf liever in Amsterdam: ik vind het leuk om hier te blijven. Wel zou ik graag uit huis willen, maar ik wil ook niet meteen al mijn geld kwijt zijn aan huur. Van de zomer ga ik daarom achter de bar werken.”

Manon Mulders (15) uit Noord deed in sommige vakken versneld eindexamen vmbo op culinaire vakschool Hubertus & Berkhoff

Toen: “Hoewel het voor andere kinderen zwaarder zal aankomen dat het landelijk examen niet doorgaat, gaan mijn eigen examens in juni waarschijnlijk door. Ik zit er niet zo mee.”

Nu: “Er komt inderdaad nog een zware maand aan. Deze week ga ik terug naar school en heb ik een soort toetsmaand, in plaats van een toetsweek. Ze gaan dan alle toetsen afnemen die ik vanaf de lockdown had moeten krijgen. Ik weet dus helemaal nog niet of ik voor die vakken geslaagd ben.”

Toen: “Serveren vind ik het leukste vak: soms komen er oudere mensen bij ons eten die prachtige verhalen over vroeger vertellen.”

Nu: “Ik weet alleen van de theorievakken zeker dat ik daar nog toetsen van krijg. Ik mis wel het contact dat je met mensen hebt, bij vakken zoals serveren. Ook mis ik mijn klas. We hebben wel online lessen, maar de ene keer missen er drie mensen, en de andere keer weer zeven. De hulp van school is wel fijn. Engels vind ik lastig, en de docent heeft mij een-op-een geholpen met het voorbereiden van een toets.”

Toen: “Waar ik het meeste van baal? Ik zou naar een concert van Davina Michelle gaan, maar dat wordt nu verplaatst.”

Nu: “Dat is niet het enige waar ik van baal. Deze zomer gaan we niet naar het buitenland. Maar ik ga denk ik wel met mijn moeder, vader en zusje naar de camping in Schagen. Daar gaan we sowieso meestal in de kleine vakanties heen.”

Arnoud Gielen (19) uit Oost deed eindexamen vwo op het St. Ignatiusgymnasium

Toen: “Dit geeft me eigenlijk meer stress dan wanneer de centrale examens door zouden gaan. Nu sta ik op slagen, maar dat zou na de schoolexamenweek anders kunnen zijn.”

Nu: “Uiteindelijk is mijn schoolexamenweek verplaatst naar begin mei. Dat was fijn, ik had daardoor heel lang om te leren. Ik moest minstens een drie of vier voor alles halen: er kon dus niet zoveel meer misgaan. Toen ik mijn cijfers kreeg, wist ik dat ik geslaagd was. Maar ik vond het wel stom: je krijgt geen belletje. Voor de vorm heb ik toch een dagje de vlag uitgehangen.”

Toen: “Tuurlijk zal er een randje aan blijven zitten van: o ja, dit is het coronadiploma. Maar als de overheid zegt dat het een volwaardig diploma is, komt het wel goed.”

Nu: “Coronadiploma of niet, ik ga na de zomer in elk geval sociologie studeren, in Amsterdam. Ik was vorig jaar al naar de open dag geweest, dit jaar ook naar die in Utrecht. Het leuke aan die opleiding vind ik alle vraagstukken over de samenleving, waarnaar je onderzoek mag doen. Toen was het enkel nog kiezen tussen Amsterdam of Utrecht. Maar de universiteitscampus in Utrecht vond ik nogal deprimerend. Nu ben ik op zoek naar een kamer in Amsterdam.”

Liv van Uum (17) uit Amstelveen deed eindexamen havo op het ­Hermann Wesselink College

Toen: “Het is schrikken. Het examen wordt toch als iets groots gezien: de laatste toetsen ooit die je op de middelbare school maakt.”

Nu: “Ik vind het wel gek dat het examen niet doorging. Het is toch leuk om later op terug te kijken. Mijn broer en zus hebben het allebei wel gehad, ik kan bijvoorbeeld niet met ze meepraten. De laatste tijd doe ik een beetje van alles, veel tijd verspil ik met Netflix. En ik heb een skateboard geleend van mijn neef. Ik wilde altijd al leren skateboarden, maar ik had gewoon nooit de stap genomen om er echt eentje te kopen.”

Toen: “Ik sta er persoonlijk heel goed voor: voor bijna alles een zeven. En ik hoef nog maar vier schoolexamens te doen, dus de champagne kan al bijna koud.”

Nu: “Ik heb uiteindelijk nog maar één toets hoeven maken, voor biologie. Dat was in de gymzaal van school, met drie meter ruimte tussen iedereen. Ik heb nog geen belletje gekregen, maar ik sta er nog steeds supergoed voor. Het zou absurd zijn als ik niet slaag. Donderdag hang ik echt de vlag uit.”

Toen: “26 mei zou ik op examenreis naar Mallorca gaan. Of dat doorgaat, is nog maar de vraag.”

Nu: “Ja, dat ging niet door. Vorig jaar was ik met vrienden een weekje naar de camping in Bloemendaal, wie weet doen we dat weer. Na de zomer wil ik forensisch onderzoek studeren aan de HvA, maar dat is een numerus fixus-studie, dus ik weet nog niet of ik word toegelaten. Sowieso blijf ik in Amsterdam. Ik wil graag nog thuis wonen: ik vind mezelf nog te jong om in Groningen of Maastricht te studeren, en Amsterdam is te leuk.”

Mischa Mellema (18) uit Noord deed eindexamen havo op De nieuwe Havo

Toen: “Wow. Dit is heel veel stress minder.”

Nu: “Ja, de afgelopen twee maanden heb ik het heel rustig gehad. Ik had nog wel een paar toetsen, om alles af te ronden. Maar los daarvan voelt het allemaal wel als vakantie. Ik heb veel gewerkt – als vakkenvuller bij ­Albert Heijn – en in het zonnetje gezeten.”

Toen: “Ik heb twee onvoldoendes: Duits kan ik gewoon niet, en kunstgeschiedenis spreekt me niet aan, ik onthoud het niet.”

Nu: “Die vakken heb ik nog niet opgehaald naar een voldoende. Ik denk wel dat ik geslaagd ben, maar ik hoop het donderdag pas echt te horen. Er zijn ook resultaatverbeteringstoetsen, die de helft van je eindcijfer bepalen, maar die zijn vrijwillig. Die ga ik misschien nog doen om mijn cijferlijst mooier te maken.”

Toen: “Wat ik de komende tijd ga doen? Ik moet alsnog binnen zitten door coronamaatregelen.”

Nu: “Uiteindelijk viel dat wel mee. Maar ik weet nog niet wat ik volgend jaar ga doen. Ik denk dat het een tussenjaar wordt, waarin ik ga werken en sparen. Het liefst wil ik nog wel met vrienden op vakantie. Vorig jaar was ik met een vriend van me naar een huisje in Zeeland, op vijf minuten van het strand. Dat was verschrikkelijk geweldig. Het buitenland is ook leuk, maar voor nu lijkt Zeeland me realistischer.”

Verscheen in Het Parool.

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.[paytium name=”Eenmalige donatie Tahrim Ramdjan” description=”Eenmalige donatie Tahrim Ramdjan”] [paytium_dropdown label=”Ik doneer” options=”1,50/5/10/25/100/250″ options_are_amounts=”true” /] [paytium_total label=”Mijn gekozen donatie” /] [/paytium]

Ga naar: andere artikelen | over mij | contact | home