Artikelen

PS Het Parool: Compleet bedrijf in zelfisolatie in Oost: ‘We hebben tenten opgezet’

Eigen beeld

Wat doe je als je je bedrijf nu draaiende wilt houden? Beurshandelaar Flow Traders ging in Oost in zelfisolatie. Baas Dennis Dijkstra (48) vertelt.

Wat doet u op kantoor?

“Wij faciliteren beleggers en investeerders op bijna tweehonderd financiële markten, vanuit locaties over de wereld. Op onze kantoren in Hongkong en Singapore zagen we al aankomen wat er nu gebeurt. Ons bedrijf kunnen we echter absoluut niet stilleggen: we hebben allerlei strenge verplichtingen naar beurzen en toezichthouders. Dat moet doorgaan.”

U heeft dus zelf besloten om, met uw bedrijf, in quarantaine te gaan?

“Ja. We zagen hoe snel het ging. We hebben ons daarom gelukkig goed kunnen voorbereiden. Dit leek ons de beste optie om de operatie gegarandeerd draaiende te houden en de gezondheid van onze medewerkers te garanderen. Stel dat iemand op kantoor zou komen die besmet is: dan moet iedereen het kantoor uit en het pand dicht. Daarom zitten we nu met een kern op kantoor.”

Wie werken er bij u?

“Op ons kantoor in Amsterdam hebben we zo’n driehonderd mensen zitten, gemiddeld rond de dertig jaar oud. Gedurende de hele dag geven onze werknemers prijzen af van financiële producten voor beleggers en investeerders op beurzen. De zeventig mensen die we nu op kantoor hebben, zijn mensen die elkaar nodig hebben. Zo kun je denken aan handelaren. Die hebben op hun beurt weer de ict-support nodig. Bovendien moet er nog toezicht zijn op de handel en de systemen, en ga zo maar door.”

Kan dat niet allemaal vanuit huis?

“We doen het wel allemaal elektronisch, maar je kunt ons bedrijf vergelijken met de luchtverkeersleiders op Schiphol: die zitten ook fysiek bij elkaar. Alleen is ons bedrijf veel groter. De kern van zeventig is echt nodig.”

Ik denk dat veel werkgevers een moord zouden doen voor zulke loyale werknemers.

“Dat kun je wel zeggen, al helemaal omdat werknemers in principe niet extra worden betaald om hier te blijven. Het brengt ook veel saamhorigheid. Je leert elkaar goed kennen en we zorgen ook goed voor elkaar: tweemaal per dag meten we elkaars temperatuur en we kijken of iedereen in orde is. Je mag ook naar huis, als je dat wilt. En bij hoest of verhoging sturen we je naar huis.”

Waar slapen jullie?

“We hebben tenten opgezet, verspreid door het kantoor, ook voor de privacy. Ieder heeft een eenpersoonstentje met een matras. ’s Avonds is het hier stil.”

Op het gesnurk na?

“Er wordt wel gesnurkt, maar de tolerantie is hoog: voor sommigen hoger dan thuis, kan ik u vertellen.”

Hoe voorzien jullie je in je levensbehoeften?

“Wij hebben een fijn kantoor met alle faciliteiten. Zo hebben we onze eigen douches, een sportschool, onze eigen keuken, een gamehall. Twee faciliteitsmedewerkers krijgen tweemaal per week boodschappen aangeleverd, en we proberen ook zo gezond mogelijk te koken: veel vitaminen, voor zover het kan vers. We zijn redelijk zelfvoorzienend.”

En hoe ziet de dag op kantoor eruit?

“We hebben een wat strakker schema dan normaal. Om zeven uur gaan de lichten aan; half acht overleggen we met het managementteam. Om kwart voor acht hebben we een stand-up, dan komen we samen, en om acht uur is iedereen aan het werk. We verzorgen lunch, ontbijt, we hebben tussendoor een doucheschema voor wie zich even wil wassen. Op een vaste tijd sluiten we de dag af. Daarna heeft men vrije tijd: dat kan van alles zijn, een spelletje spelen, gamen of lezen.”

Net zoals op kamp zijn. Heeft u weleens eerder gekampeerd?

“Ja, zeker, in mijn tienerjaren ben ik op Interrail geweest. Ook zijn we twee jaar geleden met het bedrijf gaan kamperen in België. Wellicht was dat een voorbode van wat er nu gebeurt. Voor een keertje is kamperen op kantoor leuk, maar ik doe het toch liever in de buitenlucht. Al kunnen we hier ook nog het dak op voor de frisse lucht.”

Jullie vervelen je dus niet.

“Nog niet, maar dat zal wel komen. Iedereen heeft familie thuis. De medewerkers hebben veel contact met het thuisfront: gelukkig kan dat via onder meer FaceTime.”

Wat voor gevoel heerst er op kantoor?

“Aanvankelijk heerste er ongeloof, maar we zijn er kalm onder. We zijn wat dat betreft superrationeel: we hebben de ervaring en kennis van wat er in de rest van de wereld gebeurd is. En we proberen te anticiperen op de continuïteit van het bedrijf en de markt.”

Hoe ziet u uw positie als ceo van het bedrijf die met zijn werknemers ook in isolatie zit?

“Ik vind dat ik als leidinggevende een voorbeeldfunctie heb. Ik ben vader, en hoewel er een verschil zit tussen hier vader zijn en thuis vader zijn, ben ik nu op kantoor wellicht ook een soort vaderfiguur. Het is fijn voor de morele support en steun. Meermaals per dag komen we met iedereen bij elkaar en vragen we: gaat het goed? Dat is lastig in te schatten vanaf afstand. Daarbij ben ik natuurlijk ook nodig voor de ad-hocbeslissingen.”

Tot wanneer gaat de zelfisolatie duren?

“Dat weten we nog niet. Zeker geen maanden: het gaat er meer om dat we veilig zitten als de storm begint. Het hangt er ook vanaf of de markten rustiger worden. We kunnen dan afslanken, of rouleren met collega’s. Deze week blijven we in elk geval in isolatie, maar we merken dat de weekends zwaar zijn. De situatie is ook niet lang­durig houdbaar. Het belangrijkste is dat we afspraken maken over hoe we omgaan met elkaars gezondheid. Zo neem je iedereen in bescherming.”

Verscheen in Het Parool.

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.[paytium name=”Eenmalige donatie Tahrim Ramdjan” description=”Eenmalige donatie Tahrim Ramdjan”] [paytium_dropdown label=”Ik doneer” options=”1,50/5/10/25/100/250″ options_are_amounts=”true” /] [paytium_total label=”Mijn gekozen donatie” /] [/paytium]

Ga naar: andere artikelen | over mij | contact | home